omslag_Thomas_Biografie.jpg

Karel Wasch: Biografie Dylan Thomas

Auteur: Karel Wasch

Dit boek van Karel Wasch is een poging de mens te vinden achter het masker van de dronkenlap, clown en poete maudit Dylan Thomas (1914-1953) Een aantal van zijn gedichten en korte verhalen werden klassiekers, waarmee hij zich een plaats verwierf onder de grote Angelsaksische auteurs van de 20ste eeuw. Hoe is het mogelijk dat een auteur, die zo getalenteerd was, zo'n puinhoop van zijn leven maakte? Karel Wasch, publicist, dichter en biograaf gaat in dit boek op zoek naar het antwoord.

ISBN: 9789079272433

Aantal pagina's: 172

Prijs: € 16,95   

recensie

Wasch schreef heerlijke inleiding op leven en werk van Dylan Thomas

Slechts 161 pagina's had hij nodig om het leven van Dylan Thomas te beschrijven. Toch zag hij kans zowel de geniale dichter aandacht te geven als zijn wangedrag. En ook alle feiten en feitjes eromheen vonden hun een plek. Doordat belangrijke plekken zoals The Boathouse, waar Thomas lang woonde, werden bezocht, krijgt een fan van de dichter meteen de behoefte om ook, net als Wasch, af te reizen en deze bedevaartplekken te bezoeken. Je kunt dan ook bij Zo lang als voor altijd is spreken van een heerlijke inleiding op het leven van Dylan Thomas. Wie meer wil weten kan immers bibliotheken over de dichter leeg lezen. Met de biografie van Wasch als basis weet je in ieder geval aan welk leven je je waagt...," aldus Ezra de Haan op Literatuurplein.nl. Lees de hele recensie:  http://www.literatuurplein.nl/recensie.jsp?recensieId=681

recensie

Boekennieuws over biografie Dylan Thomas

Samengevat is 'Zo lang als voor altijd is'  een mooi geschreven biografie over een getalenteerd dichter die helaas te vroeg kwam te overlijden. Voor dichtliefhebbers is het een prima manier om kennis te maken met een rebelse poëet die niks mooiers vond dan te spelen met de klanken van taal. Aldus de recensent op de website van Boekennieuws over 'Zo lang als voor altijd is', de biografie die Karel was schreef over Dylan Thomas. Voor de hele recensie http://www.boekennieuws.nl/recensies/dylan-thomas-een-poetisch-overzicht/

recensie

Rob Schouten in Vrij Nederland over Dylan Thomas

'Toen dichters nog dronken' is de titel van het artikel dat Rob Schouten in Vrij Nederland (1 november 2014) over Dylan Thomas publiceerde.

Enkele citaten:

"...lezen we hem nog, of is hij een doodgeknuffeld icoon voor popmuzikanten uit de jaren zestig..."

"...hij is de meestbesproken en omstreden dichter van de twintigste eeuw, een volbloed bohémien, poète maudit, dronkenlap, rokkenjager..."

"...het oeuvre is te romantisch voor onze tijd, te weinig nuchter, te heftig, te woordenrijk..."

"...de auteur van een paar weergaloze gedichten (...), het is vooral vuurwerk met woorden..."

"...zijn korte verhalen, vooral de vroege, net als zijn gedichten, lyrisch en in gedragen taal gezet, maar tegelijkertijd verontrustend en fascinerend..."

 

Download hier de pdf van het hele artikel

Zie ook:

pdf icon  VN Dylan Thomas_001.pdf  

recensie

Elsevier besteedt aandacht aan Dylan Thomas

'Verliefd op woorden' is de titel van een artikel geschreven door Gerry van der List,verschenen in Elsevier van 25 oktober 2014. Uitgebreid wordt geciteerd uit de biografie die Karel Wasch in de PROMINENT-reeks schreef. Ook Cornelis W. Schoneveld komt uitgebreid aan het woord. Hij vertaalde een selectie van Thomas' gedichten voor de PROMINENT-reeks. 'Ik heb het met plezier gedaan, maar het was een lastige klus. De poezie van Thomas is complex qua vorm en structuur en soms moeilijk te begrijpen wat betreft de inhoud. Het ging Thomas vooral om de omgang met de taal. Hij was niet iemand die boodschappen wilde verkondigen. Dylan Thomas is met niemand goed te vergelijken. Hij was uniek.'

Voor het hele artikel: 

Zie ook:

pdf icon  Artikel Dylan Thomas, Elsevier.pdf  

nieuws

Hommage aan Dylan Thomas

Johan de Haes breng een hommage aan Dylan Thomas die dit jaar honderd jaar geleden werd geboren. http://cobra.be/cm/cobra/boek/141023-sa-dylanthomas_100

recensie

Recensie biografie Dylan Thomas op Literair Nederland

"Wie in kort bestek iets over deze interessante dichter wil opsteken, kan uitstekend bij Wasch terecht. Deze biografie compileert niet alleen feiten uit reeds bestaande levensschetsen maar doet ook zelf ontdekkingen en vult genoeg hiaten op om een plaatsje op te eisen in de literatuurlijst van de (ongetwijfeld) vele biografieën die nog zullen volgen. Dat hij hier en daar ook lijntjes trekt naar de vaderlandse literatuur, van Carry van Bruggen tot Ilja Leonard Pfeijffer, maakt deze biografie voor de Nederlandse lezer des te aantrekkelijker,", aldus Albert Hogeweij. Lees de hele recensie op: http://www.literairnederland.nl/2014/10/27/zo-lang-als-voor-altijd-het-leven-van-dylan-thomas-1914-1953-karel-wasch/

recensie

Recensie biografie en verhalen van Dylan Thomas in tijdschrift Liter

'Uit de tegelijk gepubliceerde collectie vertaalde verhalen van Dylan Thomas komt een gevoelige en romantische jongen met een fijn gevoel voor humor en drama naar voren, en uit de biografie alleen een compleet egoïstische, hopeloos verslaafde en volstrekt onbetrouwbare dichter; die zijn werk produceerde tussen het afbreken van andermans appartement en het vollopen met drank door. Dylan Thomas was ongetwijfeld zowel een gevoelige jongen als een bezopen poëet', aldus Menno van der Beek in het literair tijdschrift Liter. Over de biografie die Karel Wasch schreef schrijft hij: 'Een compacte en informatieve biografie. Wie weinig van het leven van Dylan Thomas weet, kan na lezing van dit boek meepraten.'

Voor de hele recensie: http://www.leesliter.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=65&Itemid=212

nieuws

Literair paspoort van Karel Wasch

De biograaf van Dylan Thomas, Karel Wasch, wordt door de Literaire Toerist geinterviewd over zijn schrijver- en lezersschap.

Zijn devies: 'Lees nooit iets slechts, want op het laatst zie je het verschil niet meer.'

Het hele interview is te lezen op: http://bit.ly/1liXmDu

recensie

Een must voor elke fan van Dylan Thomas

"Het leven van Dylan is één grote rollercoaster, een leven dat zijn werk zeer heeft beïnvloed. Karel Wasch heeft het verloop van Dylan Thomas' leven aangevuld met anekdotes, een enkele toelichting en een paar fragmenten van gedichten - inclusief vertaling - als dat gedicht van belang was in het leven van Dylan. Het boek geeft een bijzonder beeld van de vrijbuiter, charlatan, oplichter die Dylan onder andere was maar vooral een beeld van de kwetsbare, gevoelige, vriendelijke, charismatische man die Dylan ook was.
Bij enkele gedeeltes uit Dylans leven wordt langer stilgestaan en meer op ingegaan dan bij andere gebeurtenissen. Vooral naar het eind van het leven van Dylan verloopt de tijd vrij snel in verhouding met het begin van het boek. Maar dat neemt niet weg dat het een zeer prettig leesbaar en informatief boek is. Een must voor elke fan van Dylan Thomas", aldus een recensie op de website www.leestafel.info.

 

De hele recensie is te lezen op: http://www.leestafel.info/k-wasch 

recensie

De mooie bio van Wasch. Men leze!

In Nederland ligt er nu de tweede biografie van Dylan door Karel Wasch, hij schreef de eerste een aantal jaren geleden en dit keer komt een totaal andere biografie uit in de Prominentreeks van Cok de Zwart en Wim Hazeu. De uitgeverij, die zoveel moois in haar boekjes doet.

Wasch bewijst dat Dylan zich liet beïnvloeden door de Russische Formalisten. Een stroom die 'het woord wilde verheffen boven zijn betekenis.' Dat is bij mijn weten in geen enkele biografie of beschouwing gedaan.

Wasch bespreekt tussen neus en lippen door een paar boeken, verhalen en gedichten van Dylan en laat eindelijk de man achter dit moois tot leven komen. Daardoor krijgt het boek iets lichts, terwijl er nog genoeg zware noten worden gekraakt. En er zijn uitstapjes naar popartiesten, schilders en andere celebrities, die Dylan allemaal bewonderen tot Jimmy Carter aan toe.
Niet verwonderlijk! Bob Dylan ontkende laatst nog- op z'n oude dag- dat hij zich naar Dylan Thomas had vernoemd. Hij zou een eeuwig dronken oom hebben gehad, ene Dylan. Geloven we dat?
Terug naar de mooie bio van Wasch. Men leze!

Arthur Leenman

Voor de hele recensie ga naar: http://www.pomgedichten.nl/modules/news/article.php?storyid=5812

recensie

Dylan Thomas in Boeken over Boeken

Hoe is het mogelijk dat een schrijver van veelal hermetische en ingewikkelde verzen en verhalen, zo populair werd? Hoe is het mogelijk dat een zo’n getalenteerd schrijver, zo’n puinhoop van zijn leven maakte? Karel Wasch geeft antwoord op die vraag in zijn nieuwe biografie van Dylan Thomas, die in oktober honderd jaar geleden werd geboren. http://www.bloglovin.com/viewer?blog=11102831&post=2987432971

recensie

"Aardige inleiding op het werk en leven van Dylan Thomas"

"Een aardige inleiding op het leven en werk van deze grote dichter", aldus recensent Willem Verhulst in zijn recensie van 'Zo lang als voor altijd is: het leven van Dylan Thomas (1914-1953)', geschreven door Karel Wasch.

Zie ook:

pdf icon  Recensie Wasch Biblion.pdf  

recensie

Recensie verhalen en biografie van Dylan Thomas

"Degenen die zijn aangestoken, zouden Thomas’ robuuste verhalen en de bondige, maar degelijke biografie moeten aanschaffen", aldus Johannes van der Sluis in zijn recensie van 'Verhalen' van Dylan Thomas en 'Zo lang als voor altijd is, het leven van Dylan Thomas' geschreven door Karel Wasch.

De hele recensie is te lezen op: http://www.tzum.info/2014/07/recensie-100-jaar-dylan-thomas-1914-1953/

nieuws

Drinklied Dylan Thomas opgedoken

Binnenkort wordt een pas opgedoken drinklied van Dylan Thomas gepublicerd. Hij schreed het in een Londense pub. Het schijnt geen meesterwerk te zijn, maar wel een kostbare vondst. Een briefje van twee zinnen bracht al duizenden euros op. De waarde van het lied wordt op tienduizenden geschat

http://www.theguardian.com/books/2014/jun/26/dylan-thomas-drinking-ditty-published

recensie

Recensie Karel Wasch' biografie van Dylan Thomas

'Deze biografie van Karel Wasch vormt een goede kennismaking met Dylan Thomas, waarin ook voor de kenner nog veel te ontdekken valt. Wasch, die we zo langzamerhand de Nederlandse Dylan Thomas-specialist kunnen noemen, bezocht de plekken waar Dylan werkte, leefde en dronk en put daarnaast uit onnoemelijk veel boeken, geschriften en aantekeningen.

Het boek is vlot en prettig geschreven en allerminst een droge opsomming van feiten doordat Wasch zijn relaas over het werk en het turbulente leven van Dylan Thomas met smakelijke en hilarische anekdotes doorspekt. Hij is erin geslaagd een evenwichtig portret te schilderen van een groot schrijver die - ten prooi aan zijn onbeheersbare, dwarse karakter - een moeilijk leven leidde en al op 39-jarige leeftijd stierf', aldus Inez van Eijk op de website www.watleesjij.nu.

 http://www.watleesjij.nu/node/1421064/

nieuws

In het voetspoor van Dylan Thomas

In het voetspoor van Dylan Thomas. Ontdek de mooiste plekjes en landschappen in Wales. Mooie reportage van reisjournalist Linda Korsten. http://www.literairetoerist.nl/node/dylan-thomas

recensie

Arthur Leenman recenseert 'Zo lang als voor altijd is'

Dylan strikes again.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Dylan Thomas (1914-1953), de dichter uit Wales (hij sprak geen woord Welsh) werd geboren. Grote feesten in Engeland en Wales. Er is zelfs een postzegel uitgebracht met de kop van Thomas er op. Prins Charles las een gedicht van Dylan Thomas voor en noemde een racepaard naar de dichter. En de BBC vertoonde laatst een film van 75 min. over Dylan: A Poet in New York.

In Nederland ligt er nu de tweede biografie van Dylan door Karel Wasch, hij schreef de eerste een aantal jaren geleden en dit keer komt een totaal andere biografie uit in de Prominentreeks van Cok de Zwart en Wim Hazeu. De uitgeverij, die zoveel moois in haar boekjes doet.
Wasch probeert de klip te omzeilen een aaneenschakeling te maken van death, sex and dirt. Want Dylan kon er wat van. Hij zoop steeds meer, verkwanselde z'n geld, dat met scheppen binnenkwam en ging met vrouwen naar bed, maar had daar later spijt van. Wasch slalomt behendig tussen al deze trash door en weet Dylan vooral op te dienen als zijn oudere broer. Een charmeur met een geweldig talent voor leugens maar ook om schitterend met woorden te spelen. (A Freak User of Words, zoals hij zichzelf aanduidde). En hij bewijst dat Dylan zich liet beïnvloeden door de Russische Formalisten. Een stroom die 'het woord wilde verheffen boven zijn betekenis.' Dat is bij mijn weten in geen enkele biografie of beschouwing gedaan.

'Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen Dylan adoreerden, terwijl ze z'n gedichten nauwelijks begrepen?' vraagt Wasch zich af. Hell's Angel Sam Klepper liet Dylans gedicht Do not go Gentle into that good Night, op zijn rouwkaart zetten. Begreep hij het? Wasch bespreekt tussen neus en lippen door een paar boeken, verhalen en gedichten van Dylan en laat eindelijk de man achter dit moois tot leven komen. Daardoor krijgt het boek iets lichts, terwijl er nog genoeg zware noten worden gekraakt. En er zijn uitstapjes naar popartiesten, schilders en andere celebrities, die Dylan allemaal bewonderen tot Jimmy Carter aan toe.
Niet verwonderlijk! Bob Dylan ontkende laatst nog- op z'n oude dag- dat hij zich naar Dylan Thomas had vernoemd. Hij zou een eeuwig dronken oom hebben gehad, ene Dylan. Geloven we dat?
Terug naar de mooie bio van Wasch. Men leze!

Arthur Leenman

De hele recensie is te lezen op: http://www.pomgedichten.nl/modules/news/article.php?storyid=5812

nieuws

2014-05-12 16.14.36.jpg

Lezing Karel Wasch in Arti et Amicitae

Karel Wasch hield op 12 mei een presentatie in Arti et Amicitae over Dylan Thomas. Dit t.g.v. het verschijnen van zijn biografie over de beroemde dichter die 100 jaar geleden werd geboren.

nieuws

Bioscoopfilm over Dylan Thomas op komst

In een bioscoopfilm over de laatste dagen van Dylan Thomas zal de hoofdrol worden gespeeld door de Welshe acteur Rhys Ifans. Ook John Malkovich krijgt een rol. Ifans speelt ook de rol van verteller in een filmversie van Thomas' radiospel Under milkwood. Thomas zelf speelde di rol bij de premiere in New York.

http://www.theguardian.com/film/2014/may/02/rhys-ifans-dylan-thomas-film-under-milk-wood

nieuws

2014-04-25 19.01.20.jpg

Karel Wasch over Dylan Thomas in OBA Live

Vrijdag 25 april was Karel Wasch te gast bij Theodor Holman in OBA Live. Zij spraken over de nieuwe biografie van Dylan Thomas die Karel Wasch heeft geschreven.

 

Hier is de link:http://obalive.nl/default.aspx?lIntEntityId=2309