omslag_Dort_Celine.jpg

Bram van Dort: Mademoiselle Céline

Auteur: Bram van Dort

Onder de schuilnaam Bram van Dort schreef de acteur Mari J. Ternooy Apèl (1867-1912) de in zijn tijd sensationele zeden-roman Mademoiselle Céline. Het universum van Ternooy is er een van temeiers met gouden harten, verleide en misleide vrouwen, van ploerten en chicanes, souteneurs en valse minnaars - er is geen einde aan de miserabele levens, en altijd weer zijn het vrouwenlevens die vernietigd worden, uitgewrongen als een namiddagwasje, gesmoord, verknoeid en vermoord in een bijzin. Het is bij Van Dort, het is bij Ternooy een duister universum zonder zon - tenzij deze zon als tegenstelling tot de wanhoop en rampspoed van de hoofdpersoon moet dienen.

Een uitvoerige inleiding geeft de carrière van Ternooy weer, domineeszoon, journalist, uitgever, auteur en uiteindelijk een niet onbekend acteur. Ook wordt het Amsterdams uitgeverswereldje van pikante en obscene boeken geduid, en wordt het oeuvre van Ternooy in de eigentijdse kritiek geplaatst.

De roman Mademoiselle Céline verdient, met haar inzicht in de dagelijkse gang van hoer en hoerenloper, in de warme wereld van Amsterdam, en in de roeringen van een domineeszoon, zeker een nieuw lezerspubliek.

Wim Meulenkamp (1953) schreef onder meer boeken over Follies, en over vele andere cultuurhistorische zaken, alsmede twee verhalenbundels. Hij werkt momenteel aan een roman: Wolfhaag. Zijn nieuwste boek is Totalitair naakt: het vrouwenlichaam in de beeldcultuur van het Derde Rijk.

ISBN: 9789079272471

Aantal pagina's: 206

Prijs: € 14,95   

nieuws

Volkskrant signaleert Mademoiselle Celine

De Volkskrant van 15 november 2014 signaleert Mademoiselle Celine van Bram van Dort. Een boek uit het begin van de twintigste eeuw en herdrukt in de PROMINENT-reeks. Met een inleiding van Wim Meulenkamp. Een boek 'voor alle fatsoenlijke menschen', maar het boek over de hoofdstedelijke prostitutie was natuurlijk juist bedoeld voor mensen die graag eens wat vuils lazen. 'Bet, laat ze maar in de voorkamer, we komme zoo - stil's - jessis Celine, ze zijn met z'n drieen geloof ik, dat kan een lol worde.'

Zie ook:

pdf icon  Signalement Van Dort.pdf