30._Omslag_Reve_LR.jpg

Bert Boelaars: Voor het Naaktgeslacht

Vrijdag 8 april is het tien jaar geleden dat Gerard Reve overleed. Bert Boelaars schreef ter herdenking van het overlijden van de Grote Volksschrijver een toegift op zijn levensverhaal. Voor het Naaktgeslacht heet het boek dat 31 maart verschijnt bij de Baarnse uitgeverij PROMINENT.
 
‘Wat blijft er uiteindelijk van over?’, aldus de schrijver zelf in een interview. ‘Na mijn dood word ik op de scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie Tweede van der Helst was?’
 
Voor het Naaktgeslacht bevat een rijke verscheidenheid aan publicaties die Bert Boelaars selecteerde ter nagedachtenis van de meest spraakmakende Nederlandse schrijver na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal hoofdstukken verscheen eerder in verkorte vorm in onder meer De Gids, NRC, Hollands Maandblad en De Parelduiker. Een aantal hoofdstukken verschijnt nu voor het eerst in hun huidige vorm. De twaalf hoofdstukken vormen een prachtige toegift op het levensverhaal van Gerard Reve.
 
Bert Boelaars (1952) schreef eerder Koninklijke Jaren - de Weerter periode van Gerard Reve (2002). Andere titels van zijn hand zijn De kostbare mens - een inleiding tot het humanisme (1997) en Brenno Premsela, voorvechter van homo-emancipatie (2008).

OOK ALS E-BOOK

ISBN: 9789492395030

Aantal pagina's: 200

Prijs: € 19,9   

nieuws

Lezing Bert Boelaars

Op 28 juli hield Bert Boelaars in het Amsterdams Historisch Museum een lezing over Gerard Reve en zijn betekenis voor de homo-emancipatie in Nederland. moeizame verhouding tot de homo-beweging. Een groot deel van zijn tekst is gebaseerd op het boek 'Voor het Naaktgeslacht' dat in het voorjaar bij uitgeverij PROMINENT verscheen. Hier de link naar de website, waar de integrale tekst van de lezing staat afgedrukt.

http://www.nadertotreve.nl/nieuws2016/07-25-01.php

recensie

Tzum.info over 'Voor het Naaktgeslacht'

Een kritische recensie, maar wel een die hout snijdt. 'Wie nog wat biografisch onderzoek over Reve wil uitvoeren, ploetert natuurlijk in de schaduw van de driedelige biografie van Nop Maas, een schier eindeloos gedetailleerd werk. Toch komt Boelaars met nog wat aardige aanvullingen, zoals het verhaal over Tom Lenders, die korte tijd intiem met Reve was en ook later nog wel contact met hem onderhield. In dit stuk een aantal interessante uitspraken over Reve en Frans Kellendonk. Ook boeiend is het artikel over de ‘geheime zoon’ van Reve, Rijkjan Sikkel, die frappant veel op de beroemde auteur in zijn jonge jaren leek.'

http://www.tzum.info/2016/05/recensie-bert-boelaars-naaktgeslacht/

nieuws

Bert Boelaars over zijn nieuwste boek

Bert Boelaars legt uit waarom Gerard Reve nog steeds gelezen wordt. De reportage werd gemaakt tijdens de grote Reve-avond die op 8 april in de theaterzaal van de OBA werd georganiseerd. Toen was het precies ten jaar geleden dat de volksschrijver overleed.

https://www.youtube.com/watch?v=WWSa-Ws4Z6k