31._Omslag_Craandijk.jpg

Jacobus Craandijk: Glorieus Baarn en Lage Vuursche

Jacobus Craandijk (1834-1912) was in het dagelijkse leven doopsgezind predikant. Vandaag de dag is hij beter bekend als de schrijver van Wandelingen door Nederland met pen en potlood. Ze verschenen tussen 1875 en 1888 in acht kloeke delen. Hij deed daarin verslag van zijn voettochten door geheel Nederland. Het toegankelijke, originele, informatieve en beeldende taalgebruik van de wandelende dominee geeft de lezer van nu een mooi beeld van Craandijks tijd en van zijn beleving van landschap, dorpen, steden en natuur. Hij noemde zijn werk ‘een monument van verdwijnend Nederland’.
 
In dit boek, het eerste deel van de Glorieusserie van Craandijk, staan de verslagen van drie wandelingen die Craandijk in Baarn en omgeving maakte. Het is nadrukkelijk geen echte wandelgids, maar wel een historische gids langs locaties uit het verleden waarin onverwachts toch veel moois bewaard blijkt te zijn gebleven. Dat bewijst deze uitgave van nostalgie en verbazing. Met slechts kleine aanpassingen in de spelling, en met veel impressies op oude ansichtkaarten, weet Craandijk heden ten dage de lezer geboeid mee te nemen op een reis door de tijd. Het is niet moeilijk om al lezend 'in den geest' met de dominee mee te wandelen.
 
Meer informatie over Jacobus Craandijk is te vinden op www.jacobuscraandijk.nl

ISBN: 9 789492 395061

Aantal pagina's: 168

Prijs: € 16,95   

nieuws

Jacobus Craandijk: De rooie dominee achterna

De Amsersfoortste editie van het AD schenkt uitgebreid aandaht aan de eerste wandelende domine Jacobus Craandijk, van wie een aantal wandelingen opnieuw door uitgeverij PROMINENT zijn uitgebracht.

http://www.ad.nl/dossier-amersfoort/de-rooie-dominee-achterna~a283ad40/

nieuws

Baarnsche Courant over presentatie boek Craandijk

Ruim tachtig mensen waren in restaurant Greenfields aanwezig bij de presentatie van het boek 'Glorieus Baarn en Lage Vuursche. Zie het hele verslag:

Zie ook:

pdf icon  Craandijk Baarnsche Courant.pdf  

nieuws

Nieuw boek 'Glorieus Baarn en Lage Vuursche'

Het Baarns Weekblad doet verslag van de presentatie van het boek 'Glorieus Baarn en Lage Vuursche.

Zie: 

Zie ook:

pdf icon  Craandijk Baarns Weekblad.pdf  

nieuws

Craandijk in Gooi.jpg

Gooi & Eemlander over 'de wandelende dominee'

De Gooi & Eemlander doet verslag van de presentatie van 'Glorieus Baarn en Lage Vuursche.

nieuws

RTV Baarn presenteert: Glorieus Baarn en Lage Vuursche

Op RTV Baarn verscheen een mooie documentaire over de wandelingen die Jacobus Craandijk in de tweede helft van de negentiende eeuw in en rond Baarn maakte. https://www.youtube.com/watch?v=UBBV0qSyJ9Q

nieuws

Aankondiging in BC van Glorieus Baarn en Lage Vuursche

De aankondiging van de presentatie van het boek Glorieus Baarn en Lage Vuursche uitgebreid in de Baarnsche Courant: http://www.baarnschecourant.nl/nieuws/1-10-2015-06-10-19/23206/boek-glorieus-baarn-en-lage-vuursche-gepresenteerd

nieuws

Overzicht.jpg

Presentatie Glorieus Baarn en Lage Vuursche

Ruim tachtig mensen waren zondag 2 oktober naar restaurant Greenfields in Baarn gekomen voor de presentatie van het boek Glorieus Baarn en Lage Vuursche van 'de wandelende dominee' Jacobus Craandijk. Emeritus hoogleraar Marita Mathijsen sprak over recreëren en reizen in de 19de euw, terwijl wandeljournalist Flip van Doorn leven en werk van de auteur beschreef. Uitgever Cok de Zwart ten slotte, overhandigde een exemplaar van het boek aan de achterachterkleinzoon, Joris Craandijk.