home_b1.jpg

Inkt op de Amstel: Slauerhoff


Er is nu een prachtig nieuw boek verschenen in de Prominentreeks over Slauerhoff en de fado. De jonge getalenteerde schrijver Nout van den Neste woont in Portugal en schreef eerder een masterthesis over Slauerhoff en de Portugese cultuur. De schrijver zegt in zijn voorwoord dat hij vooral werd beïnvloed door het duet 'Dansen aan zee', van Cristina Branco met BLØF.

Hij loodst ons verder door een aantal anekdotes en valkuilen. Was Slauerhoff werkelijk wel de wild kid die iedereen hem toedicht te zijn? Of was hij simpelweg geraakt door de saudade, na al zijn bezoeken aan Portugal? Het gevoel van ontheemd zijn in een wereld vol heimwee naar vervlogen tijden. De ultieme nostalgie dus. Verder legt hij behendig een brug naar de fado, de muziekvorm, ontstaan uit het gedicht waarin deze nostalgie zo vaak wordt bezongen. De saudade, toont Van den Neste aan, is veeleer een manier van leven, dan een houding om interessant te doen. En de rusteloze Slauerhoff leefde op deze manier.  Verder mooie gedichten van Slauerhoff om de stelling van de schrijver kracht bij te zetten. Een mooi boek om mee te nemen op een wandeling door het Amsterdam van Slauerhoff, die natuurlijk eindigt in café Oosterling.

 

De hele recensie is te lezen op Amsterdam Centraal, de onafhankelijke opinie- en discussiesite over Amsterdam. http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2014/03/22/inkt-op-de-amstel-slauerhoff