Olink_voor.jpg

Hans Olink: Berlijn! Berlin!

Auteur: Hans Olink

In Berlijn dringt de geschiedenis zich aan je op. Dat is niet zo gek, want het is de hoofdstad van maar liefst zes verschillende staten: het koninkrijk Pruisen, het Duitse Keizerrijk, de Republiek van Weimar, het Derde Rijk, de DDR en nu de republiek Duitsland. Dat drukt een stempel op een stad. Dat maakt Berlijn zo aantrekkelijk.

In dertig verhalen volgt Hans Olink het grillige spoor van de geschiedenis. Verhalen uit verschillende steden, die alle Berlijn heten. Verhalen over het legendarische Café des Westens, het Romanisches Café, de schrijvers Herman Heijermans, Paul van Ostaijen, Joseph Roth, Franz Kafka, Vladimir Nabokov en Cees Nooteboom, de beeldend kunstenaars Paul Citroen en Armando, de componist Hanns Eisler, de regisseur Bertolt Brecht, maar ook de revolutionairen Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg, en Keizer Wilhelm II en de terrorist Josef Schaap.

Hans Olink, die in de Duitse hoofdstad woonde en er nog vaak is, volgt hun spoor, zoekt wat hun erfenis is, en vraagt zich af welke rol ze nu nog spelen in Berlijn.

Evenals in de jaren twintig van de vorige eeuw trekken kunstenaars naar de hoofdstad, om op de puinhopen van de Muur een nieuw leven vorm te geven. En niet alleen kunstenaars. Wie verlangt er eigenlijk niet naar Berlijn?

De gids Hans Olink maakt het verblijf verrassend, verrijkend, spannend en ontspannend en wijkt positief af van de altijd dezelfde toeristische verhalen.

Hans Olink verdiept zich al heel lang in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Voor de radio in het VPRO-programma OVT, en in tal van boeken, zoals: Een Siberische Tragedie, Nico Rost. De man die van Duitsland hield en Dronken van het leven, een biografie over de schrijver en zwerver A. den Doolaard. Een Siberische Tragedie werd genomineerd voor de M.J. Brusse-prijs. De jury omschreef het als een ‘schitterend en ontroerend boek’ met een ‘perfecte compositie’. Over Dronken van het leven schreef NRC Handelsblad: ‘Een met vaart geschreven biografie… onthullend’, Leeuwarder Courant: ‘leest als een jongensboek’, en Historisch Nieuwsblad: ‘de biografie van Olink voegt zich in de traditie van de Vertellers’.

ISBN: 9789492395016

Aantal pagina's: 264

Prijs: € 21,5   

recensie

Recensie Berlijn! Berlin!

Enno van der Eerden, journalist (en auteur van het bijzonder mooie boek over Ascona dat verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen) las het boek Berlijn! Berlin! van Hans Olink. 'Berlijn is een stad waar het verleden op iedere straathoek zichtbaar is. Maar het zijn de zijstraten en afgelegen wijken waar Olink de bijzondere verhalen weet te vinden.' De hele recensie die verscheen in het zomernummer van het contactblad Stichting 1940-1945 is in de bijlage te lezen.

Zie ook:

pdf icon  Recensie Olink.pdf  

recensie

Recensie NBD Biblion Hans Olink

"De historisch geinteresseerde Berlijnganger wordt met dit boek goed bediend."

 

Zie ook:

pdf icon  Olink Biblion.pdf  

recensie

Elsbeth Etty over Berlijn! Berlin!

In NRC Handelsblad van 19 maart deed Elsbeth Etty verslag van haar gegrasduin door een stapel nieuw binnengekomen boeken.

"De van geschiedenis doordrenkte Duitse hoofdstad is het decor van dertig verhalen waarin journalist Hans Olink de sporen nagaat die talrijke - veelal Nederlandse - kunstenaars in de stad hebben getrokken. 'Berlijn! Berlin! is een liefdesverklaring. Waar volgens schilder-schrijver Armando het boeiende van de stad vooral wordt .... zie verder de pdf.

Zie ook:

pdf icon  Etty.pdf