34._Omslag_Cardoso.jpg

Dulce Maria Cardoso: Keerzijde

De roman Keerzijde van de zeer succesvolle Portugese schrijfster Dulce Maria Cardoso, die in 2009 met Violeta en de engelen in Nederland lovende recensies kreeg, is een elegant en boeiend portret van de gevoeligheden van communicatie en macht. Keerzijde is opnieuw het bewijs dat deze schrijfster tot de literaire top van Portugal, en ver daarbuiten, behoort.

Op het eerste gezicht gaat deze roman over Alice, een rijke vrouw die vereenzaamt in een riante woning en een ongelukkig huwelijk. Maar het verhaal wordt al snel als een estafettestokje doorgegeven aan haar man Afonso. Hij is net in een ingewikkelde ontmoeting beland met zijn minnares Sofía. Hij is een machtige man, dat weet hij. Maar zij heeft ook macht: over hem. Deze verhalen maken plaats voor die van de kinderen Manuel en Clara, beiden niet geslaagd in het leven zoals van hen werd verwacht. Ook zij hebben eigen versies van het familieverhaal. En het verhaal van het dienstmeisje Elisaveta leert ons dat zij zelf een zeer innige relatie onderhoudt met een van de gezinsleden. Door deze bijzondere en vloeiende vertelvorm krijgt Keerzijde een diepgang die op verrassende en verhelderende wijze inzicht geeft in de verhoudingen binnen een gezin.

De pers over Violeta en de engelen:

Haar stijl is zinderend (…) een schitterende roman die je, net als de mooiste muziek, steeds weer in vervoering brengt. (De Standaard)

Een prachtige roman. (NRC Handelsblad)

Violeta's toon is onverwisselbaar de hare, met een prachtig oog voor details. (Trouw)

Ieder woord is weloverwogen en de taal klinkt als muziek. Ook in vertaling. (De Volkskrant)

Betoverend vertelprocedé. (Het Parool)

OOK ALS E-BOOK!

ISBN: 9789492395085

Aantal pagina's: 234

Prijs: € 19.95   

nieuws

Recensie 'Keerzijde' van Dulce Maria Cardoso

'Mijn romans zijn geen wapens,' zegt Dulce Maria Cardoso. In de VPRO Gids van 18 februari 2017 staat een groot interview met haar van de hand van Hans van Wetering. Een gesprek over ontheemding en strijdlust naar aanleiding van het boek 'Keerzijde', dat onlangs in een vertaling van Harrie Lemmens bij uitgeverij PROMINENT verscheen. Het is een verhaal van dubbellevens, van miscommunicatie en ontheemding, een verhaal ook over macht en afhankelijkheid.

Lees het hele interview:

Zie ook:

pdf icon  Dulce VPRO Gids.pdf  

recensie

Cardoso's vlijmscherpe analyse

Willy Hilverda in Zuca Magazine: Met Keerzijde schreef Dulce Maria Cardoso een vlijmscherp analyse over hoe de rijken en machtigen hun gang kunnen gaan. http://zuca-magazine.nl/index.php/2017/01/27/keerzijde-dulce-maria-cardoso-2/

nieuws

Keerzijde: panoramisch familieverhaal

Ger Leppers over 'Keerzijde' op de website 'De leesclub van Alles': 'Panoramisch familieverhaal vol met sardonische humor en psychologisch inzicht'

Lees de hele recensie:https://deleesclubvanalles.nl/book-review/keerzijde/

recensie

Recensie Keerzijde in de Volkskrant

Peter Swanborn over Keerzijde van Dulce Maria Cardoso in de Volkskrant: 'De kracht van Cardoso is haar zakelijke, analytische toon. Geen van de personages ontkomt aan haar scalpel, die bloot wil leggen 'wat het dier dat mens heet onderscheidt van de andere dieren.'

http://www.volkskrant.nl/boeken/cardoso-s-kracht-is-haar-zakelijke-analytische-toon~a4447874/

nieuws

dulce volkskrant kort.jpg

Keerzijde gesignaleerd door Volkskrant

De Volkskrant  van 3 december signaleerde Keerzijde van Dulce Maria Cardoso kort, maar krachtig.

nieuws

Keerzijde: een heerlijk boek

Zie de poes die slaapt. Zie de tijger die jaagt op een gazelle. Zie de mussen die vechten om een stuk brood. Zie Sofia die voor juwelen, dure kleren, reizen en luxe etentjes haar vriend Júlio bedriegt met Afonso. Zie Júlio die op het punt staat om Afonso dood te schieten op zijn 60e verjaardag.

Wat onderscheidt mensen van de andere dieren op planeet Aarde? Zelfmoord! Alleen mensen zijn in staat om zelfmoord te plegen. Geen enkel ander dier is daartoe in staat.

Dulce Maria Cardoso heeft een heerlijk boek geschreven. Vol wijsheid. Zonder te oordelen. Enkel door te registreren. Ze registreert zoals de dingen in het leven van mensen gaan. Kunnen gaan. Meestal gaan. En ook anders hadden kunnen gaan door een briesje. Een bijna-briesje.

De titel 'De vloer van mussen' (O Chão dos Pardais') in het Portugees doet wat mij betreft meer recht aan de inhoud van het boek dan het Nederlandse 'Keerzijde'. De vloer van mussen is meer aards. Meer verbonden aan dat wat alle dieren op Aarde bindt.

Dit is een van die boeken die je zelf moet lezen om het te vatten. Zelf lezen om het openingsgedicht te vatten en een tiental citaten van "wijsgeren" die een deel van de hoofdstuktitels vormen. 

Het gaat niet om Afonso die zijn vrouw bedriegt met een vriendinnetje. Ditmaal Sofia. Het gaat niet om zijn vrouw Alicia die meer nog dan Júlio redenen heeft om Afonso te doden. Maar nooit een goed alibi heeft kunnen vinden. Het gaat niet om de kinderen Manuel en Clara. Evenmin om dienstmeid Elisaveta die verliefd wordt op de lesbische Clara. Evenmin om Manuel die na een maandenlange chatrelatie eindelijk Lily in het echt leert kennen.

Ook de mensen in het boek zijn als mussen die op grond vechten om ... Ja wat? Geld? Schoonheid? Intelligentie? Macht? Privileges? Eten (lees: brood)?

Een van de mooie recensies op de site goodreads.

https://www.goodreads.com/book/show/33158210-keerzijde?from_search=true